Konfitura cytrynowa z miętą

konfitura cytrynowa z miętą

Pamiętacie konfiturę cytrynową z imbirem? Kiedy przyszedł mi do głowy pomysł na ten przepis, na dworze było zimno, śnieżno i człowiek marzył o rozgrzewającym napoju. Teraz jest na odwrót – ciepło, słonecznie, a w związku z tym często mamy ochotę na coś orzeźwiającego. Dlatego do głowy przyszła mi letnia wersja przetworu – konfitura cytrynowa z miętą. Wystarczy dodać łyżeczkę konfitury do szklanki wody i dobrze wymieszać. Do tego dorzucamy kilka kostek lodu i gotowe – napój orzeźwiający jak się patrzy 😉

Co Wy na to? Lubicie takie smakowe wody? Dodajecie do wody mięty dla orzeźwienia? Czy może wolicie z samą cytryną? Czy konfitura cytrynowa z miętą ma szanse znaleźć się w Waszych spiżarniach? 😉

 

Składniki:

1 kg cytryn
200 ml wody
250 g cukru*
garść liści świeżej mięty
4 łyżki miodu/syropu klonowego/innego płynnego słodzidła**

 

Wykonanie:

Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Z kilku ścieramy skórkę, odkładamy na bok. Cytrusy filetujemy (na tych filmikach możesz zobaczyć jak), usuwamy pestki. Staramy się, aby do konfitury trafiło jak najmniej błonek (są gorzkie).

W garnku mieszamy wodę z cukrem i gotujemy. Kiedy uzyskamy syrop, wrzucamy miąższ z cytryny i skórkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 30 min.

W międzyczasie drobno siekamy listki świeżej mięty (im więcej, tym bardziej będzie wyczuwalna). Dorzucamy do gotującej się konfitury.

Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
Ponownie podgrzewamy konfiturę. Dodajemy miód/syrop klonowy/itp. , mieszamy dokładnie. Smażymy pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy dokładnie, odkładamy do góry dnem do wystygnięcia.

 

konfitura cytrynowa z miętą

 

konfitura cytrynowa z miętą

 

*Użyłam cukru trzcinowego i kokosowego (ciekawa mieszanka), dlatego konfitura wyszła ciemnobrązowa. Z białym cukrem powinna wyjść jaśniejsza.
**Takie słodzidło potrzebne jest, aby konfitura była bardziej płynna i łatwiej rozpuszczała się w zimnej wodzie. Jeśli boisz się, że będzie zbyt słodka (choć mam wrażenie, że o to trudno), możesz zmniejszyć ilość cukru.

 

 

Share
  • Do smakowej wody idealne <3 Zapisuję przepis w zakładkach, do wypróbowania na później 🙂

  • O w mordkę lubię takie wynalazki i z chęcią wypróbuję ten zestaw składników. 😉

  • Zastanawiam się czy melisa też byłaby dobra w takiej konfiturze.

    • Przyznam, że bardzo rzadko piję melisę (i jeśli już to suszoną) i nie jestem pewna czy ma ona wystarczająco mocny aromat, aby był wyczuwalny w konfiturze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować 🙂 Myślę, że wystarczy zamienić w tym przepisie miętę na melisę 😉

  • Ohhh… idealna do jesiennej herbaty!