Marmolada grejpfrutowo-bananowa

marmolada grejpfrutowo-bananowa

Kiedy trafiłam na ten przepis, nie byłam pewna, co o nim sądzić. Z jednej strony podobało mi się to połączenie, z drugiej trochę się go obawiałam. Marmolada grejpfrutowo-bananowa… Czy to się na pewno uda? No cóż… Udało się! I powiem Wam, że jest pysznie. Niby troszkę kwaskowato, a jednak słodkawo. Gorzko-kwaśny smak grejpfruta przełamany słodko-mdławym bananem to jest to! Oryginalny przepis znalazłam w książce „Przetwory. Sprawdzone przepisy” wydawnictwa Olesiejuk. Odrobinę go zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru. Mam nadzieję, że dacie się skusić, bo naprawdę warto! A jak się już skusicie, to dajcie znać jak Wam smakowało 🙂

 

Składniki:

1 kg grejpfrutów
600 g bananów
sok z cytryny
100 g cukru
opcjonalnie opakowanie żelfixu (ja nie użyłam)*

 

Wykonanie:

Grejpfruty myjemy, sparzamy, obieramy. Usuwamy błony oraz pestki. Możemy też po prostu wyfiletować owoce.  Banany obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy owoce do jednej miski. Zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Miksujemy (ja użyłam blendera ręcznego).

Owocową masę przekładamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy około 10 minut, po czym dodajemy cukier (najlepiej stopniowo i sprawdzać czy smakuje – jak ktoś woli mniej słodkie, lub stara się unikać cukru to może go dodać mniej) i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 – 20 minut (w zależności od ilości soku z grejpfrutów), od czasu do czasu mieszając. Uwaga – masa jest gęsta, więc może chlupać 😉

Gorącą marmoladę przekładamy do słoików. Zamykamy je dokładnie i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia lub pasteryzujemy.

 

*Jeśli chcemy uzyskać bardziej żelową konsystencję, można użyć żelfixu. Dodajemy go po około 20 minutach gotowania owocowej masy i utrzymujemy jeszcze chwilę na ogniu.

 

marmolada grejpfrutowo-bananowa

marmolada grejpfrutowo-bananowa

 

Share
  • 22kilo

    No przepis… dziwny 🙂 ale skoro tak zachwalasz

    • Wiesz, to zawsze jest kwestia gustu 😉 Mnie smakowało . Spróbuj – może Ty też będziesz zachwalać 😉

  • Probuje wyobrazic sobie zestawienie grejfrut i banan i wydaje mi sie, ze to powinno byc cos naprawde bardzo ciekawego smakowo. Dziekuje za ten przydatny przepis i pozdrawiam serdecznie Beata

    • Rzeczywiście – jest ciekawe smakowo 🙂 Jeśli zrobisz – daj znać czy Ci smakowało 🙂

  • Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Ciekawe jak smakuje.

    • Mnie smakuje, ale najlepiej zrób i się przekonaj. A potem daj znać czy smakowało 😉