Ajerkoniak

ajerkoniak likier jajeczny

Zastanawiałam się, jaki przepis dodać tu na święta. I jakoś nic mi do głowy nie przychodziło. Pustka, no! Wiadomo, że Wielkanoc kojarzy się z jajkami. Ale nie zamknę przecież jajek w słoikach! To znaczy mogłabym, oczywiście… Tylko obawiam się, że nie wyszłoby z tego nic dobrego 😉 I wiem – mogłabym przecież coś z warzyw itd. Ale jakoś mi te jaja w głowie siedziały i tyle. Na szczęście przeglądając jedną z wielu gazet kulinarnych walających się to tu, to tam po mieszkaniu, trafiłam na przepis na adwokat. I to było to. Szybki telefon do mamy (kocham Cię!) i już miałam przepis na Ajerkoniak * – likier jajeczny (w którym to przepisie zapisane było 1,5 cukru pudru – i bądź tu człowieku mądry i myśl czy chodzi o łyżki, szklanki czy opakowania 😉 ) .

Tak więc dzisiaj świątecznie, jajecznie i dla odmiany nie słoiczkowo, a butelkowo! To co – bierzemy się do roboty? 😉

* Ajerkoniak to nie to samo co Adwokat.

 

Składniki:

6 żółtek
1,5 szklanki* cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego (jeśli nie macie swojego – polecam małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią)
2,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
0,2 l spirytusu

 

Wykonanie:

Żółtka ucieramy ** z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Powoli dolewamy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy.

A teraz zaczyna się sprawdzian cierpliwości – dolewanie spirytusu. Należy to robić bardzo powoli, tak zwanym ciurkiem, a przy tym powoli dokładnie mieszać. Jeśli wlejemy alkohol zbyt szybko, za dużo, to zetnie masę w grudki i będzie do wyrzucenia.

Gdy wlejemy cały spirytus, gotowy Ajerkoniak przelewamy do butelek (mnie wyszły mniej-więcej dwie półlitrowe), zamykamy i zostawiamy do następnego dnia, aby nieco zgęstniał. A potem możemy już polewać nim lody, dodawać do deserów czy po prostu delektować się nim samym, popijając z kieliszka 😉

 

* Używałam szklanki o pojemności 0,25 l.

** Ucierała, a potem także mieszałam trzepaczką do jajek.

Ajerkoniak likier jajeczny

 

ajerkoniak likier jajeczny

ajerkoniak likier jajeczny
Ajerkoniak likier jajeczny

Share
  • Wielopokoleniowo 3

    Kiedyś często robiłam takie trunki, od czasu pojawienia się dzieci znacznie mniej takich likierków i innych trunków 😉

    • Ja też od kilku miesięcy raczej stronię od alkoholu, ale taki ajerkoniak lubię mieć w domu choćby do polania lodów, albo dla gości 😉

  • Slowly life

    Bardzo lubię słodkie alkohole 🙂

  • Uwielbiam domowe ajerkoniaki. Taki słodki likierek właśnie mi sie zamarzył. Bede musiała go chyba zrobic po świętach. Wesołych! 😊

  • Och Wychowanie

    Agnieszko, uwielbiam ajerkoniak, stosuję go też w kuchni, więc dzięki za przepis 🙂

  • Agata Maj Cher

    muszę kiedyś wypróbować 🙂

  • Zapisuje przepis, moja am jest totalna fanką tego trunku. Zatem wyprodukuje dla niej na prezent urodzinowy <3

    • Własnoręcznie robione prezenty są najlepsze! Daj znać czy smakowało 😉

  • Narobiłaś mi smaka… no eeej :)))
    Muszę zrobić :)))