Pina Colada

Dzisiaj coś specjalnie dla miłośników tropików! Słoiczkowa „Pina Colada” na dwa sposoby – w kawałkach i do smarowania. Wiem, wiem – ananas kojarzy się raczej z latem i drinkami z palemką,ale tak naprawdę sezon na ten owoc jest teraz, a dokładniej od listopada do kwietnia. Z kokosem podobnie, tylko o miesiąc krócej. Tak więc każdego, kto lubi połączenie ananasa z kokosem (i odrobiną rumu) zachęcam do zrobienia „Pina Colady” właśnie teraz. Jak? Poniżej przepis 😉

 

Składniki:
dojrzały ananas
orzech kokosowy lub (jeśli na przykład ktoś nie dostanie już kokosa) woda kokosowa + 4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki cukru kokosowego
4 łyżki rumu*

 

Wykonanie:

Orzech kokosowy rozłupujemy, wodę wlewamy do szklanki. Jeśli potrzeba dopełniamy zwykłą wodą (tak aby mieć około 200 ml płynu). Przelewamy do garnka, dodajemy cukier. Miąższ kokosa ścieramy na większych oczkach tarki (tak aby otrzymać wiórki).

Z ananasa odkrawamy górną część z liśćmi oraz kawałek z dołu. Owoc obieramy (jak najdokładniej, aby nie pozostały „oczka”), kroimy w plastry i wykrawamy zdrewniały środek, a następnie miąższ kroimy na mniej lub bardziej drobne kawałki –  w zależności od tego czy chcemy wersję z kawałkami owoców czy bardziej do smarowania.

Wodę z cukrem zagotowujemy i na wrzącą wrzucamy ananasa i 4 łyżki wiórek kokosowych, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny, tak aby ananas zmiękł. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Ściągamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia (można do następnego dnia). Ponownie stawiamy na średnim ogniu, gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy rum, mieszamy. Po 10 minutach ściągamy z gazu i w zależności od wersji:

1. Przekładamy ananasa do wyparzonych słoików, zalewamy go pozostałym syropem.

2. Jeśli robimy „smarowna wersję”, a ananas nie rozpadł się do końca, blendujemy go, a następnie przekładamy do wyparzonych słoików.

Słoiki porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy.

Kokos ananas rum
Pina Colada

 

kokos ananas rum
Pica Colada
Share
  • Brzmi pysznie uwielbiam ananasa i chociaż nie mam talentu do przetworów to miałabym ochotę spróbować zrobić ☺

    • No to zachęcam do zrobienia – naprawdę warto 😉

  • Uwielbiam <3 Szczególnie z masą kruszonego na miazgę lodu 😀

  • Ostatnio bardzo polubiłem kokos. Więc spróbuję.

  • Niezły przepis 🙂 Lubię i ananasa i kokos, z pewnością wypróbuję 🙂

    • Cieszę się, że trafiłam w Twój gust. Daj znać czy smakowało 🙂

  • Wspaniały przepis! Na pewno go niebawem wypróbuję i dam znać. Nie pomyślałabym, żeby użyć tych składników do zrobienia "smarowidła". Gofry z mąki kokosowej będą z nim idealne <3

    • Super, czekam na opinie po wypróbowaniu 😀
      Zaciekawiłaś mnie tymi goframi z mąki kokosowej 😀

  • Mniam! Uwielbiam ananasa i kokosa 😉

  • kuszące!:)

  • Dziekuje za doskonaly przepis , juz wyladowalas w obserwowanych bede wpadac. Pozdrawiam

    • Cieszę się bardzo i zapraszam, kiedy tylko masz ochotę 😉 Pozdrawiam!

  • I w takiej słoikowej formie jest do spożywania łyżkami? Bo to w sumie nie drink, chleba smarować tym nie będę więc jak? 🙂

    • Chleb można posmarować, jeśli zrobisz bardziej smarowną wersję 😉 Jeśli wolisz w kawałkach, to można jak najbardziej wyjadać łyżeczką 😉 ale można też dodać do deseru (ja dodawałam do lodów) czy na ciato (np. biszkopt) 🙂 Kupiłam też kiedyś biszkopciki i nakładałam na nie i tak podjadałam 😀