Konfitura z kiwi i jabłek

konfitura z kiwi i jabłek

Planując kolejne przetwory do przygotowania zauważyłam, że nie robiłam jeszcze nic z kiwi! O ile raczej nie przepadam za tym owocem na co dzień, to konfitura z kiwi i jabłek jest naprawdę pyszna! Oryginalny przepis znalazłam tutaj jakiś czas temu i postanowiłam go wypróbować. Jak dla mnie – warto 😉

Składniki:
1 kg kiwi
2 słodkie jabłka
sok z 1/2 cytryny
około 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Wszystkie owoce obieramy. Kiwi kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Konfitura jest pyszna, gdy jest nieco kwaskowata, więc lepiej nie przesadzić ze słodzeniem.

Nakładamy pokrywkę i dusimy wszystko na wolnym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i smażymy jeszcze około pół godziny.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli chcemy konfiturę przechowywać dłużej, najlepiej ją zapasteryzować.

 

konfitura z kiwi i jabłek

 

konfitura z kiwi i jabłek

Share