Konfitura z kiwi i jabłek

konfitura z kiwi i jabłek

Planując kolejne przetwory do przygotowania zauważyłam, że nie robiłam jeszcze nic z kiwi! O ile raczej nie przepadam za tym owocem na co dzień, to konfitura z kiwi i jabłek jest naprawdę pyszna! Oryginalny przepis znalazłam tutaj jakiś czas temu i postanowiłam go wypróbować. Jak dla mnie – warto 😉

Składniki:
1 kg kiwi
2 słodkie jabłka
sok z 1/2 cytryny
około 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Wszystkie owoce obieramy. Kiwi kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie są jabłka. Konfitura jest pyszna, gdy jest nieco kwaskowata, więc lepiej nie przesadzić ze słodzeniem.

Nakładamy pokrywkę i dusimy wszystko na wolnym ogniu około godziny, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i smażymy jeszcze około pół godziny.

Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odkładamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli chcemy konfiturę przechowywać dłużej, najlepiej ją zapasteryzować.

 

konfitura z kiwi i jabłek

 

konfitura z kiwi i jabłek

Share
  • Tusia

    Przepysznie wygląda!

  • Natalia P

    Właśnie przeszłam na dietę i na pewno spróbuję. Wygląda pysznie i jest zdrowe.

    • Przy diecie kiwi na pewno się przyda! A zawsze możesz zmniejszyć ilość cukru bądź użyć innego słodzidła 🙂

  • Nie wpadłabym na to połączenie, ale może być dobre 😊

    • Według mnie jest bardzo dobre! Może wypróbujesz i dasz znać czy i Tobie smakuje? 😉

  • Iza Ce
    • Nie tylko wygląda – jest pyszne 🙂 Wypróbuj i przekonaj się sama 😉

  • Musi być przepyszne <3 Moze nawet wypróbuję przepis…

    • Jest pyszne 😉 Jeśli wypróbujesz, daj znać czy smakowało 😉

  • Córka przynosi z przedszkola kiwi i nigdy nie wiem co z tym zrobić bo w domu nikt nie przepada. Muszę zapisać link do przepisu i wypróbować

    • Cieszę się, że mogłam pomóc! Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

  • O! Nie wiedziałam, że można z kiwi zrobić składnik na konfiturę. Może być smacznie! 😉

    • Śmiem twierdzić, że jest pysznie! 😉 Ale najlepiej będzie, jeśli zrobisz konfiturę i sama się o tym przekonasz 😉

      • Muszę ją dodać do listy konfitur i przetworów, które będę robić pod koniec lata. 😉

        • Myślę, że lepiej byłoby teraz – akurat jest sezon na kiwi 😉

          • Może się zbiorę wcześniej, chociaż na razie mam wiosenne lenistwo. 😉 Kiwi w sumie cały rok mozna dostać, no chyba, ze to aktinidia, którą można uprawiać w naszym kraju. Ciekawa jestem tego, jak by smakowała z nia konfitura. Chociaż to pewnie byłby podobny smak. 😊

          • Pomidory też można dostać cały rok, ale ich smak zimą to jednak nie to co w sezonie 😉 Ale rozumiem – czasami trzeba poczekać na ten przypływ energii do działania 😉 Jeśli zrobisz konfiturę, daj znać czy smakowała 🙂

  • Tez nie mialam pojecia, ze kiwi sie nadaje na przetwory! Ale ostatnio widzialam nawet konfiture na slodko z pomidoròw!!! Kiwi i jablko brzmi smakowicie 🙂

    • Mam wrażenie, że niemal ze wszystkiego da się zrobić przetwory 😀 i jak dla mnie to jest wspaniałe! I przyznam, że zaintrygowałaś mnie tą konfiturą z pomidorów – muszę spróbować!

  • Jud

    Ja też jeszcze nie próbowałam robić przetworów z kiwi, ale takie połączenie z jabłkiem musi być bardzo smaczne. Może kiedyś się skuszę i zrobię sama jakies zapasy 🙂

    • Jak dla mnie jest pyszne! Jeśli zrobisz, to daj znać czy i Tobie smakowało 🙂

  • Moje smaki! Jednak sama nigdy nie połączyłabym kiwi i jabłka. Muszę spróbować. 😉

  • nicponwkuchni

    Do tej pory kiwi wykorzystywałam tylko do soków – sok z pomarańczy, jabłka i kiwi jest pyszny! ten przepis muszę wypróbować, musi być pyszne!

    • Cieszę się, że trafiłam w Twój gust! 🙂 Daj znać czy konfitura Ci smakowała 🙂

  • Ciekawe połączenie smakowe! Muszę spróbować jabłek i kiwi 🙂

  • Czy można dodać coś zamiast cukru? Chodzi mi o coś zdrowszego? 🙂 Chętnie bym wypróbowała ten przepis!

    • Oczywiście, że można! Tylko wtedy radziłabym dokładnie wyparzyć słoiki, a później konfiturę zapasteryzować, bo jednak cukier konserwuje, a nie wiem jak to wygląda w przypadku zdrowszych słodzideł 😉