Konfitura pomarańczowa z czekoladą

konfitura pomarańczowa z czekoladą

Uwielbiam pomarańcze w czekoladzie. Dlatego postanowiłam zrobić „podrasowaną” wersję konfitury pomarańczowej – właśnie z czekoladą. Wyszła – i tu będę bardzo nieskromna 😉 – pyszna! Polecam serdecznie każdemu, kto lubi takie połączenie. Tym bardziej, że nie jest trudna do zrobienia 🙂 To jak – kto spróbuje?

 

Składniki:
1,2 kg pomarańczy
sok z połowy cytryny
100 g cukru
200 ml wody
35 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Pomarańcze myjemy i sparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę. Wszystkie pomarańcze obieramy, usuwamy jak najdokładniej białą część i błonki, aby pozostał nam w miarę możliwości sam miąższ (konfitura będzie miała mniej goryczki). Możemy je też wyfiletować – na tych filmikach można zobaczyć jak to zrobić. Miąższ mieszamy ze skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny.
W garnku mieszamy cukier i wodę, gotujemy na syrop. Wrzucamy miąższ i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze pół godziny od czasu do czasu mieszając. Odkładamy do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie ponownie zagotowujemy owoce i smażymy około pół godziny na średnim ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Zmniejszamy płomień na najmniejszy, dodajemy do konfitury pokrojoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odkładamy do wystygnięcia.

konfitura pomarańczowa z czekoladą
Share
  • Anonimowy

    Chyba podejmę się tego zadania i przygotuję taką konfiturę. Brzmi pysznie.
    Natalia

    • Super! Daj znać jak poszło i czy smakuje 😉

  • Przedstawia się smakowicie! Jadłam coś podobnego, ale w wersji ze śliwką zamiast pomarańczy i było pycha 🙂

    • Czekośliwka jest pyszna – mam na blogu przepis 🙂 Pomarańcza z czekoladą także jest smakowita – może spróbuj, porównaj i daj znać, co smakowało Ci bardziej 😉

  • Uwielbiam konfiturę z pomarańczy. Pomysł cudowny. <3

    • Dziękuję! Daj znać, jeśli dasz się skusić i napisz czy ta wersja Ci smakowała 😉

  • Nigdy nie próbowałam, a wygląda mega smakowicie.
    Do tego idealny moment – sezon na pomarańcze z chęcią spróbuje 🙂

    • Cieszę się, daj znać czy smakowało 😉

  • Uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy:) Pozycja obowiązkowa na mojej liście konfitur. Dzięki za przepis bo wydaje sie prosty i szybki:)

    • Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂

  • Czy tylko ja nigdy nie jadłam pomarańczy w czekoladzie? Koniecznie muszę spróbować. Obowiązkowo też zrobić konfiturę.
    Odwdzięczam się za szczery komentarz.
    Pozdrawiam,annnathalie.blogspot.com

    • To jak już spróbujesz, to koniecznie daj znać czy smakowało 😉

  • Uwielbiam pomarańcze i czekolade! Brzmi pysznie! Jak tylko wrócimy z wakacji sprawdze jak smakuje!

  • Jak z czekoladą to od razu mogę jeść 😀

  • Ola

    Chętnie wypróbuję przepis 🙂 Pomarańcze najlepiej w tym przypadku wyfiletować 😉 Podejrzewam, że zaoszczędziłoby to nieco czasu 🙂

    • Jak spojrzałam jak się filetuje pomarańcze, to okazało się, że tak własnie robię – tylko nie wiedziałam, że tak się to określa 🙂 Dziękuję! Będę wiedziała na przyszłość, a w najbliższym czasie uzupełnię przepis o tę wskazówkę 🙂

  • pycha

  • Coś pysznego!