Dżem bananowy

dżem bananowy bez cukru

Kto lubi banany, ręka do góry! Ja lubię, dlatego trafiwszy na ten przepis, postanowiłam spróbować zrobić dżem bananowy. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego – uwaga – bez cukru! Więc jeśli ktoś unika białego słodzidła, a do tego lubi banany, to coś specjalnie dla niego 🙂

Składniki:
ok. 1 kg bananów
sok z 1/2 cytryny
100 ml wody
pół laski wanilii i/lub cynamon do smaku

Wykonanie:
Banany kroimy i mieszamy z sokiem z cytryny. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej banany. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy banany rozpadną się, a masa będzie gęsta (u mnie trwało to ok. 15 minut) dodajemy ziarna wanilii i/lub cynamon.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej, po zakręceniu słoików od razu pasteryzujemy.

Share
  • Świetny pomysł! Nie wpadłabym na to 🙂

  • I juz wiem ze będę tu zagladac częściej. Również wekuje ile się da ��

  • Ale wspaniały pomysł. Będziemy z narzeczoną zaglądać duuuużo częściej 🙂
    Pozdrawiam:)

  • Dżem bananowy! <3 Nigdy wcześniej nie jadłam, ale musi być przepyszny! 🙂

    • Jest przepyszny! I bardzo łatwy w przygotowaniu – zachęcam do wypróbowania przepisu 😉

  • Jeszcze nie jadłam, ale brzmi smakowicie. Mój mąż bardzo lubi banany, więc muszę wypróbować.
    O.

    • Daj znać czy Wam smakowało 🙂

    • Smakowało :)Zrobiłam na próbę malutko i… zjedliśmy jeszcze gorące 😉
      O.

    • Ciesze się bardzo! 🙂

  • Ja codziennie rano jem jaglankę, której składnikiem jest miedzy innymi banan…ale o dzemie bym nie pomyslala:)

    • To może taka mała odmiana na śniadanie? 😉

  • Koniecznie spróbuję zrobić w domu! Wygląda fenomenalnie! 🙂

  • ojej, nie wiedziałam że i z banana mozna zrobić. Wygląda pysznie 🙂

    • Może spróbujesz zrobić? 😉

  • Ja często kupuję banany z myślą, że może moje dzieci się skuszą. Niestety nie kuszą się :/ Zatem może z dżemikiem spróbuję. A przynajmniej będę miała satysfakcję, że nie leżą i czernieją 🙂

    • Mam nadzieję, że dzieciom posmakuje 🙂 A jeśli nie, to możesz też przed przełożeniem do słoików dodać do dżemu kakao – myślę, że wtedy na pewno się skuszą 😉

  • Dżemu bananowego jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować 🙂

  • Świetny przepis, banany uwielbiam, więc na pewno wypróbuję!

  • Ojeeej, banany mogę jeść w każdych ilościach!!!

  • Myślę, ze to jest do zrobienia na już!

  • Przekonałaś mnie… zapasy dżemów z jesieni się kończą, więc czas postawić na nowe smaki :)))

  • Iwona Siekierska

    Faktycznie prosty przepis. Nigdy nie robiłam dżemu z bananów, także chętnie spróbuję. Czesto za to jem kromeczki z bananem, takim świeżym. I bardzo je lubię 🙂