Dżem bananowy

dżem bananowy bez cukru

Kto lubi banany, ręka do góry! Ja lubię, dlatego trafiwszy na ten przepis, postanowiłam spróbować zrobić dżem bananowy. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego – uwaga – bez cukru! Więc jeśli ktoś unika białego słodzidła, a do tego lubi banany, to coś specjalnie dla niego 🙂

Składniki:
ok. 1 kg bananów
sok z 1/2 cytryny
100 ml wody
pół laski wanilii i/lub cynamon do smaku

Wykonanie:
Banany kroimy i mieszamy z sokiem z cytryny. Wodę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej banany. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy banany rozpadną się, a masa będzie gęsta (u mnie trwało to ok. 15 minut) dodajemy ziarna wanilii i/lub cynamon.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy dżem przechowywać dłużej, po zakręceniu słoików od razu pasteryzujemy.

Share