Konfitura z cytryn z imbirem

konfitura z cytryn z imbirem

Po zimowym spacerze, szczególnie w taką zimę jak aktualna, dobrze jest się rozgrzać herbatą z cytryną. Dlatego dzisiaj proponuję konfiturę cytrynową z imbirem, którą możemy dodać do naparu. Jest kwaskowata, odrobinę gorzkawa i pełna witaminy C! A imbir dobrze rozgrzewa. Można tez dolać coś mocniejszego, jeśli ktoś może/lubi 🙂 Co Wy na to?

Składniki:
1 kg cytryn
400 ml wody
250 g cukru
imbir – ok. 2 cm (można więcej, jeśli ktoś woli intensywniejszy aromat)
3 łyżki miodu (opcjonalnie)*

Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy. Obieramy cienko skórkę (w miarę możliwości bez białej warstwy), odkładamy na bok. Obieramy cytryny z białej warstwy, możliwie jak najdokładniej, ponieważ jest on gorzka. Miąższ kroimy, usuwamy pestki.
W garnku mieszamy wodę z cukrem i gotujemy. Kiedy uzyskamy syrop, wrzucamy miąższ z cytryny i skórkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
Ponownie podgrzewamy konfiturę. Imbir obieramy, drobno kroimy i dorzucamy do cytryn. Dodajemy miód, mieszamy dokładnie. Smażymy pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy dokładnie, dokładamy do góry dnem do wystygnięcia.

*Miód powyżej 40 stopni traci swoje właściwości, dlatego do tej konfitury dodajemy go tylko ze względu na walory smakowe. Można pominąć.

 

konfitura z cytryn z imbirem

 

Share
  • Przygarniam wszystko co na rozgrzewkę. Jestem potwornym zmarzluchem, więc na pewno skorzystam 😀

    • Mam nadzieję, że będzie smakować ☺

  • Idealna na obecną aurę – choć u mnie imbir się nie sprawdza – wystarczy mała ilość, a mam wrażenie, że się zaraz ugotuję :/

    • Z imbiru możesz zrezygnować ☺ będzie po prostu konfitura cytrynowa – też pyszna i idealna do herbaty 😉

  • Mmm… napewno ma pyszny smak!

    • Zrób i przekonaj się osobiście – nie będziesz żałować 😉

  • Jedna z moich ulubionych, zwłaszcza do zimowego śniadania. Przepis zapisuję, z pewnością go wykorzystam. 🙂

    • Cieszę się, że się przyda – daj znać jak wyszło 😉

  • Na zimę idealna ! 🙂

  • Uwielbiam tego typu dodatki do herbat 🙂 Spróbuję koniecznie 🙂

    • Cieszę się, mam nadzieję, że będzie smakować ☺

  • Często robię sobie herbatkę z dodatkiem cytryny,miodu i imbiru – ale takiej konfitury jeszcze nie próbowałam 🙂 Generalnie sama nie przetwarzam – tylko kupuję "gotowce" (wiem, chemia – ale nie znam się kompletnie na robieniu domowych).

    • Może spróbuj zrobić taką? Nie jest trudna do zrobienia (nawet jeśli się nie znasz 😉), a na pewno będzie lepsza niż kupna ☺

  • Taką konfiturą można zaskoczyć gości. Znakomita propozycja 🙂

  • Ale pyszności, a jakie pomysłowe 🙂

  • Konfiturę z cytryn z Imbirem kupuję od marki Fimaro, mają bardzo fajne propozycje i robione domowymi recepturami 🙂 ja niestety do przetworów mam dwie lewe ręce 😉 bardzo ciekawe wpisy! Będę zaglądać żeby chociaż pomarzyć 😉

    • Niektóre przepisy są bardzo łatwe – może zamiast tylko marzyć, jednak spróbujesz przygotować? 😉
      Muszę sprawdzić Fimaro – trudno dzisiaj dostać dobre przetwory o prostym składzie.