Czekośliwka

Czekośliwka śliwki w czekoladzie

 Jeśli komuś znudzą się klasyczne powidła, to można je nieco „podrasować”. Wystarczy dodać odrobinę czekolady i kakao, a powstanie… czekośliwka – coś pysznego! Polecam szczególnie tym, którzy lubią śliwki w czekoladzie (ja uwielbiam 😉 )

 

Składniki:
1 kg śliwek węgierek
50 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao

Wykonanie:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Gotowe owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem i stawiamy na ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, na tyle często, żeby śliwki nie przywarły do dna. Od  momentu zagotowania śliwek smażymy je około godzinę.

Ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do następnego dnia. Po tym czasie ponownie zagotowujemy śliwki i smażymy około godzinę. Czynność powtarzamy jeszcze kolejnego dnia.

Gdy powidła są  już gęste (odchodzą od ścianek garnka podczas mieszania), wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, póki się nie roztopi. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy.

Ściągamy powidła z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut.

Share
  • Ola

    Te powidła muszę koniecznie wypróbować 🙂

    • Koniecznie – są naprawdę pyszne 😉

  • Pyszne wyglądają! To by było coś dla mnie.
    O.

    • Jeśli zrobisz, daj znać czy smakowały 😉