Mirabelki w zalewie miodowej

mirabelki w zalewie miodowej

Mirabelki po raz drugi. Tym razem mniej udany, bo pewnie miało być słodko, a mnie wyszło kwaśno. Ale to dlatego, że miałam bardzo kwaśne mirabelki. Jeśli ktoś ma dojrzalsze, słodkie, to na pewno wyjdzie lepiej, słodziej… po prostu miodzio 😉 źródło przepisu => magazyn Moje Gotowanie.


Składniki:
1,5 kg mirabelek
1/2 l wody
400 g cukru
50 g miodu

Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód, mieszamy. Na wrzący syrop wykładamy mirabelki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Staramy się za bardzo nie mieszać, bo śliwki łatwo się rozpadają. Gotujemy jeszcze około 15 minut, po czym lekko studzimy. Przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików, zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut.

Share
  • Przypomniałaś mi smak mirabelek 🙂

  • A jakby dodać więcej cukru, to mirabelki nie byłyby słodsze? 🙂

    • Pewnie tak, ale w oryginalnym przepisie już było 400 g cukru, więc pewnie trzeba by go jeszcze dużo dodać. A co za dużo to nie zdrowo 😉 Z kwaśnych też coś da się zrobić (już nawet mam pomysł na deser ;)).

  • Super patent!

    • Dzięki,może wypróbujesz i dasz znać czy smakowały? 🙂