Jabłka z orzechami i rodzynkami

jabłka z orzechami i rodzynkami

W oryginalnym przepisie (magazyn Kuchnia, wydanie specjalne Przetwory i nalewki) nazywa się to Dżem jabłkowy z orzechami, ale nie do końca mi to dżem przypomina. Nieważne – i tak jest pyszne, słodkie i świetne np. do naleśników czy deserów.
Zrobiłam na próbę, a że próba wyszła pomyślnie, to mam zamiar zrobić kolejną partię 😉


Składniki:
1,2 kg jabłek
ok. 1 kg cukru
100 g rodzynek
150 g orzechów włoskich
cytryna
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:


Rodzynki moczymy w wodzie około 20 minut. Dokładnie osączamy. Orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor, siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Ważymy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy taką samą ilością cukru. Dodajemy cynamon, rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Share
  • Brzmi pysznie, szkoda, że z cukrem, inaczej na pewno bym zrobiła.

    • W takim razie spróbuję wykombinować coś bez cukru (albo z dużo mniejszą ilością) – może wtedy się skusisz? 😉

  • Ola

    Smak z pewnością jest boski, ale ta ilość cukru … wrr. Czuję lekkie przerażenie niestety 🙁

    • Fakt, cukru dużo, ale za to jakie pyszne 😉 Spróbuję jednak wykombinować coś z mniejszą ilością cukru, może wtedy dasz się skusić? 😊

  • Brzmi pysznie 🙂

  • Muszę wypróbować w przyszłym roku, bo orzechów mam od zatrzęsienia

    • W takim razie wypróbuj koniecznie. I zajrzyj do mnie ponownie – na pewno wstawię jeszcze jakiś przypis na przetwory z orzechami ☺