Jabłka z orzechami i rodzynkami

jabłka z orzechami i rodzynkami

W oryginalnym przepisie (magazyn Kuchnia, wydanie specjalne Przetwory i nalewki) nazywa się to Dżem jabłkowy z orzechami, ale nie do końca mi to dżem przypomina. Nieważne – i tak jest pyszne, słodkie i świetne np. do naleśników czy deserów.
Zrobiłam na próbę, a że próba wyszła pomyślnie, to mam zamiar zrobić kolejną partię 😉


Składniki:
1,2 kg jabłek
ok. 1 kg cukru
100 g rodzynek
150 g orzechów włoskich
cytryna
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:


Rodzynki moczymy w wodzie około 20 minut. Dokładnie osączamy. Orzechy prażymy na suchej patelni na złoty kolor, siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Ważymy, wkładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy taką samą ilością cukru. Dodajemy cynamon, rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

Share