Dżem jagodowy

dżem jagodowy

Uwielbiam jagody – zarówno zbierać jak i jeść. O ile zbieranie jagód jest ograniczone czasowo, o tyle jeść można je, kiedy tylko się chce, jeśli odpowiednio się o to zadba. Jednym z najprostszych sposobów jest zrobienie dżemu jagodowego.




Składniki:

1 kg jagód
ok. 500 g cukru
jedno opakowanie żelfixu

Wykonanie:
Jagody przebieramy, płuczemy i osuszamy. Przekładamy do garnka z grubym dnem i mieszamy z cukrem i żelfixem. Ja na początku dałam połowę i dosładzałam jeszcze troszkę później, bo wolę mniej słodkie dżemy.
Jagody gotujemy, często mieszając, aż nieco zgęstnieją. Jeśli chcemy sprawdzić, czy dżem będzie wystarczająco gęsty, możemy odrobinkę nalać na zimny (najlepiej z lodówki) talerzyk. Powinien kropla powinna zastygnąć, nie rozlewać się.
Dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Share