Sok rabarbarowy

sok rabarbarowy

Z racji, że kompot już zrobiony, a mi zostało jeszcze rabarbaru (bo jak go kupować, to tylko w ilościach hurtowych ;-)), to postanowiłam zrobić także sok – taki do rozcieńczenia na pół z wodą, albo do dodania do herbaty. Część już wykorzystałam do mrożonej – coś pysznego!

 

Składniki:
500g rabarbaru
500g cukru
trzy szklanki wody
cytryna
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki (łodyg nie obieramy – im bardziej czerwona skórka, tym sok będzie miał intensywniejszy kolor) i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia zalewamy wodą, dorzucamy pokrojoną w plastry cytrynę, mieszamy i podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Wyciągamy cytrynę i rabarbar (powinien się rozpadać). Sok przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Ponownie gotujemy go przez około 15 minut, aż nieco zgęstnieje. Gorący przelewamy do wyparzonej, także gorącej butelki, szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiając tak, aż do wystygnięcia.
Share