Kompot rabarbarowy

kompot rabarbarowy

W upalne dni nie ma to jak zimny kompot rabarbarowy. Ten napój – słodki, a zarazem kwaskowaty – cudownie gasi pragnienie. Jest banalnie łatwy do zrobienia, a do tego naprawdę pyszny. Polecam – szczególnie, że można poziom słodyczy dopasować wedle własnego uznania. Przepis bardzo „na oko”, ale tak naprawdę dokładnych wskazówek nie trzeba – każdy sobie z tym przepisem poradzi 😉

 

Składniki:
rabarbar
woda
cukier

 

Wykonanie:

Rabarbar myjemy, tniemy za małe kawałki. Nie trzeba go obierać – kompot będzie wtedy bardziej różowy (w zależności od koloru posiadanego rabarbaru). Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, najlepiej dwa razy tyle co rabarbaru. Jeśli nalejemy za dużo, kompot może mieć mało intensywny smak. Jeśli wody będzie za mało – zawsze można później dolać. Wsypujemy trzy łyżki cukru, mieszamy i wszystko gotujemy na średnim ogniu, aż rabarbar będzie się rozpadać.

Pod koniec gotowania sprawdzamy smak kompotu – jeśli jest zbyt kwaśny, dosładzamy wedle uznania. Jeśli smak jest jeszcze mało rabarbarowy – można podgotować dłużej. Ja swój gotowałam około godziny.

Gotowy, gorący kompot przelewamy do wyparzonego słoika. Jeśli ktoś nie lubi cząstek rabarbaru w kompocie, może go przecedzić przez sitko. Mocno zakręcamy słoik, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

kompot rabarbarowy

kompot rabarbarowy

kompot rabarbarowy

Share
  • A czy mogę zastąpić czymś cukier? 🙂 Masz pomysł? 🙂
    Czy ze stewia też będzie ok?

    • Raczej nie używam zamienników cukru, więc nie za bardzo się na nich znam (nie do końca wiem jak smakują, na ile podobnie do cukru) Myślę jednak, że spokojnie możesz spróbować stewii czy ksylitolu. Może też cukier kokosowy? Ja używam cukru trzcinowego 🙂

  • Ola

    uwielbiam rabarbar! chetnie zrobie, teraz bede miec duzo czasu 😉
    Ola Brzeska blog
    INSTAGRAM

  • Z rabarbarem kojarzy mi się ciasto drożdżowe <3 Ale taki kompocik musi smakować pysznie 😉

    • Jest pyszny, szczególnie schłodzony 😉 Dasz się skusić? 🙂